Izaberi smart home sistem, uživaj u zasluženom komforu!

Pametne kuće smo do skoro viđali u naučno-fantastičnim filmovima, međutim svakim danom postaju sve zapaženije u našem okruženju. Ali zašto je to tako?

Zato što pametne kuće mogu da se prilagode vašim navikama, aktivnostima, životnom stilu pa čak i raspoloženju. Smart home sistemi omogućavaju vam energetsku uštedu, upravljanje električnim uređajima u i izvan kuće na samo jedan klik.

Kontaktirajte nas ukoliko vas interesuje ugradnja smart home sistema. Prenesite nam vaša očekivanja, a mi ćemo se potruditi da ih ispunimo u potpunosti.

Šta su pametne kuće?

Pametne kuće poseduju različite senzore koji su zajedno sa pametnim uređajima povezani u smart home sistem. Tim sistemom možete upravljati na više načina i u skladu sa vašim navikama, potrebama po osnovu dogovora sa instalaterima.

Zamislite kako se kapija pri vašem prilasku automatski otvara. Ulazite u kuću, glasovnim komandama uključujete rasvetu, relaksacionu muziku posle napornog dana. Dom vas čeka potpuno klimatizovan i čist zahvaljujući robot usisivaču i klimi kojima ste pre odlaska na posao ostavili zadatke.

Možda vam navedeni primer u vašem slučaju deluje neostvarivo, ali verujte neke od pametnih uređaja možda već posedujete. Uz adekvatne savete i nadogradnje vašeg doma, možete ubrzo živeti u pametnoj kući koja ne samo da vam pruža komfor, štedi vašu i električnu energiju.

Koja je oprema za pametne kuće neophodna i kako ona komunicira?

Kako bi celokupan smart home sistem pravilno funkcionisao potrebno je da imate adekvatnu opremu. Osnovnu opremu za pametne kuće čine:

● Centralni kontroler – „mozak“ sistema, objedinjuje sve pametne uređaje bežičnom konekcijom i po principu automatizacije kontroliše čitav sistem.

● Senzori – mogu biti različiti: senzori za detektovanje pokreta, izlivanje vode, požar, senzori za temperaturu, vlažnost vazduha.

● Aktuatori – različiti prekidači, releji ili drugi uređaji slične namene.

● Korisnički interfejs – za upravljanje smart home sistemom mogu se koristiti daljinski upravljači, tableti, mobilne aplikacije ili drugi uređaji pogodni za Wi-Fi upravljanje.

Koji se pametni uređaji najčešće automatizuju?

Prefiks „smart“ je svima nama danas vrlo dobro poznat, imaju ga mobilni telefoni, televizori, satovi.

Ali pored ovih daleko poznatih smart uređaja tu su i oni manje zapaženi – pametne kamere, pametni alarmi, pametni interfoni, pametna rasveta, pametne roletne, pametna klimatizacija, pametne kapije, rampe, prskalice.

Pametne kamere

Integrisanje kamera za video nadzor veoma je važno zbog bezbednosti objekta i članova koji u njemu žive, rade. Kamer vizuelno sprečavaju vanadala od izvršenja nedozvoljene radnje, pomažu čak i u ostvarivanju popusta kod osiguravajućih društva.

Pametni video nadzor u odnosu na klasičan video nadzor omogućava vam da u realnom vremenu sa bilo koje lokacije posmatrate unutrašnjost ili spoljašnost prostora koji se nadzire. Samim tim omogućiće vam da se osećate bezbrižnije u trenutcima kada ste na poslu, putu ili odmoru.

Pametni alarmi

Kako bi kuća ili poslovni prostor bio što sigurniji, neophodno je koristiti alarme koji u kombinaciji sa prethodno pomenutim video nadzorom podižu bezbednost na najviši nivo.

Pametni alarmni sistemi za razliku od klasičnog alarma omogućavaju deaktivaciju, aktivaciju sistema sa mobilnog telefona ili drugog Wi-Fi uređaja bez korišćenja klasične numeričke tastature.

Nakon odlaska na posao pametni alarm samostalno se aktivira, po vašem dolasku deaktivira. Postoji čak i „nemi“ alarm koji se može aktivirati ako neko uđe na vrata, ali bez zvučnog oglašavanja, poslaće vam samo obaveštenje na mobilni.

Takođe, na skriveno mesto moguće je fizički ugraditi panik taster ili podesiti panik opciju na mobilnoj aplikaciji. Alarm može raditi i u posebnom režimu vikendom ili u večernjim satima, mogućnosti su brojne i na osnovu vaših želja, zahteva uz pomoć W-System tima brzo, lako ostvarive.

Pametni interfoni

Interfoni su vrlo jednostavni sistemi za unapređenje, zašto ne iskoristiti prednosti koje nude. Pametni interfon ti omogućava da se pored javljanja na fiksni telefon javljaš na mobilni telefon.

Takođe, moguće je i upravljanje sa daljine, otvaranje vrata mobilnom aplikacijom i komunikacija na daljinu sa osobom koja čeka ispred vrata.

Ono što je posebno interesantno jeste da klasični intefron možeš zameniti elegantim tabletom i time ulepšati i modernizovati lokaciju interfona.

Pametna rasveta

Automatizacija pametne rasvete je jedna od možda najzastupljenijih u okviru smart home sistema zbog lakoće instalacija. Pametne sijalice možete zameniti postojećim, a sva svetla kontrolisati putem aplikacije odjednom ili jednu po jednu.

Pametna rasveta je odlično i brzo rešenje gašenja rasvete kada ujutru napuštate kuću ili uveče kada idete na spavanje. A tek zamislite koliko je ovo sjajna opcija u stambenim ili poslovnim zgradama, gde će manuelno gašenje rasvete oduzeti poprilično vreme.

Pametne roletne

Jedne od vrlo komfornih uređaja koji vam boravak u kući mogu učiniti drastično prijatnijim jesu pametne roletne. Pametne roletne mogu da se podižu ili spuštaju na dugme, čak i glasovnim komandama.

Zamislite kako se budite ujutru i na vaše „Dobro jutro!“ roletne se „otvaraju“ i umivanjem sunčevim zracima spremaju vas za novi radni dan.

Pored manuelnih podešavanja roletni, njihovo pomeranje može se programirati tako da se prilagođava sunčanim zracima u cilju ravnomernog propuštanja prirodne svetlosti.

Pametna klimatizacija

Postojeći sistem grejanja i hlađenja možete vrlo lako unaprediti tako što ćete ga povezati u smart home sistem. Upotrebom pametnog termostata ili drugih sistema za grejanje, hlađenje dobićete uvek idealnu temperaturu u svom domu uz dodatnu uštedu zbog sistema koji radi optimizovano.

Osim toga što se automatski može podesiti sistem klimatizacije, možete to učiniti i daljinskim putem sa udaljene lokacije. Ovo je posebno korisna opcija u slučaju da dođe do neočekivane promene dnevnih planova, pa želite umesto ustaljenog rasporeda klimatizacije da dodelite novi.

Pametne kapije i rampe

Pametne kapije i pametne rampe se mogu automatski uključivati prema vašim potreba po dolasku, odlasku iz vašeg doma ili pak klikom na mobilnoj aplikaciji bez potrebe za fizičkim angažmanom.

Ukoliko živite u zgradi i prilaz parking mestu nije baš najidealniji, automatska rampa vam može znatno poboljšati život. Otkloniće vam mogući stres koji može nastati usled sirena nervoznih vozača koji čekaju da rampu manuelno podignete, pa tek potom uđete na parking.

Pametne prskalice

Imati pametne prskalice vrlo je korisno pogotovo tokom letnjih dana, kada želite da travnjak u vašem dvorištu bude besprekorno svež i zelen, a vaše biljke u punom sjaju.

Osim toga što možete automatski podesiti zalivanje travnjaka, biljki prema vašim ličnim preferencijama, možete upotrebiti i prilagođavanje na osnovu tipa tla, temperature.

Takođe ukoliko slučajno krene da pada kiša, prskalice se mogu automatski isključiti zbog sprečavanja preteranog zalivanja.

Kolika je ušteda energije sa smart home sistemima?

Smart home sistemi štede električnu energiju i samim tim doprinose očuvanju životne sredine. Smart home sistem možete podesiti tako da vas obaveštava ukoliko pređete određeni limit sa potrošnjom električne energije.

  • Upravljanjem temperaturom sa daljine uštedećete tako što ćete pre dolaska u prostorije uključiti neophodne uređaje za klimatizaciju.
  • Ako koristite pametnu rasvetu neće dozvoliti da neka sijalica gori bez razloga. Reflektori ispred kuće upaliće se tek kada detektuju pokret, svetla u kući se mogu gasiti ako nema kretanja.
  • Upotrebom pametnih roletni utičete na smanjenje troškova grejanja i hlađenja. Ukoliko zaboravite da zatvorite vrata, prozor sistem vas obaveštava i gasi klimatizaciju kako ne biste hladili ili zagrejavali dvorište.

Nabrojali smo samo neke od mogućnosti ušteda, a verujemo da ćete neke nove otkriti i samostalno koristeći različite pametne uređaje u vašem domu.

Implementacija hotelskih i kancelarijskih smart sistema

Kada su u pitanju smart sistemi najčešče se susrećemo sa kućnim sistemima – smart home sistemima. Međutim, smart sistemi mogu biti implementirani i na bilo koji drugi objekat.

Implementacijom smart home sistema nekretnine postaju i vrednije, izdvajajući se po karakteristikama od ostatka nekretnina na tržištu, što je u današnjem trendu rasta prodaje nekretnina i više nego poželjno.

Hotelski smart sistemi

Zbog brojnih prednosti koje pametni sistemi donose javljaju se hotelski smart sistemi. Oni unapređuju rad hotela na mnoštvo načina, a da ne pričamo o smanjenju troškova koje im donosi.

Radnici mogu svoje vreme da posvete bitnijim stvarima kao što su pružanje maksimalne pažnje gostima. Dok će uz pomoć pametnih tehnologija obavljati do sada manuelne stvari – gašenje svetla, podizanje roletni, podešavanje temperature u sobama, bazenima.

Korišćenjem smart sistema u hotelima se pojačava bezbednost. Takođe, sistem obaveštava zaposlene o odlasku gostiju, tako da sobarice imaju pravovremene reakcije za pospremanje prostorija bez čekanja obaveštenja recepcionera.

Mogu se u sobama dodavati panik tasteri, automatizovati dolasci u spa prostorije, olakšati ulasci na parking mesta prepozanavanjem tablica i automatizacijom rampi.

Kancelarijski smart sistemi

Smart sistemi svoju primenu nalaze i u malim, srednjim preduzećima ili pak velikim kompanijama. Važno je napomenuti da u prednostima koje kancelarijski smart sistemi donose ne uživaju samo radnici, već i vlasnici.

Dodavanjem kontrola pristupa zaposleni dolaze u prostorije koristeći šifre ili RFID kartice. Na parkingu može da se obezbedi prepoznavanje tablica vozila zaposlenih i automatsko otvaranje kapije.

Po ulasku zaposlenih u firmu detekcijom pokreta pale se svetla, može se ispratiti kvalitet vazduha, održavati konstantna željena temperature kako bi zaposleni imali komfor po dolasku u kancelarije.

Pored dnevnih režima mogu se koristiti vikend režimi. Mogu se dodeliti uloge zaposlenima, kako bi samo zaposleni sa određenim nivoom ovlašćenja posećivali prostorije od posebne važnosti.

Ne smemo zaboraviti i bezbednost koja se može pružiti zaposlenima. Šalju se obaveštenja ako nehotice ostanu otvoreni prozori, vrata. Vrata nakon njihovog izlaska mogu se automatski zatvarati.

Koliko košta ugradnja smart sistema?

Tehnologija svakim danom sve više napreduje i samim tim ono što je nekad bilo nedostižno, danas je vrlo pristupačno. Cena pametne kuće i drugih smart sistema može da varira u širokom rasponu u zavisnosti od vaših potreba.

Ako želite da instalirate jednostavnije smart sisteme cena će biti niža, dok naravno što složeniji smart sistem budete želeli cena će postepeno rasti. Uglavnom univerzalni cenovnik za pametne kuće i druge smart sisteme ne postoji već se kreira prema vašim zahtevima i potrebama.

Iz iskustva vam možemo reći da se često dešava da klijenti poseduju dosta pametnih uređaja pa se uz minimalne nadogradnje sistema napravi povoljan smart sistem.

Svakako ukoliko vas zanima ugradnja smart sistema, uvek nas možete pozvati za besplatne konsultacije radi estimacije troška smart sistema.