w system smart-home-video-nadzor-grejanje-pametno-osvetljenje

Svedoci smo novog vremena u kome tehnologija u sve većem obimu predstavlja važan deo naših života. Deo tog ubrzanog tehnološkog napretka predstavljaju i Smart Home sistemi tj. pametne kuće. Do skoro smo upravljanje raznim uređajima preko aplikacija gledali samo u naučno fantastičnim filmovima. Danas je to realnost i sve češća potreba.

Mogućnosti sistema pametna kuća

Upravljanje alarminim sistemom i sistemom video nadzora preko aplikacije na mobilnom telefonu ili tabletu odavno nije novost. Međutim, zamislite da preko aplikacije možete uključiti bojler kako bi sve bilo spremno za toplu kupku posle napornog radnog dana. Ili da prilikom polaska kući uključite klimu kako bi vas dočekala prijatno rashlađena soba za odmor nakon vrelog letnjeg dana. Dolazite do vaše kuće, kapija na dvorištu se automatski otvara, a garažna vrata podižu.

Smart Wi-Fi utičnice i prekidači mogu se kontrolisati preko aplikacije. Više nećete morati da razmišljate da li ste isključili neki uređaj pre polaska na put. Preko sistema pametne kuće uvek možete dodatno proveriti i biti sigurni da je sve isključeno.

Video interfon je jedna od najčešće korišćenih pogodnosti sistema pametne kuće. Hannibal ante portas ostaje samo latinska izreka kojom su plašili rimsku decu. Uz pomoć video interfona uvek ćete biti sigurni ko se nalazi ispred vaših vrata. Ukoliko niste trenutno kući video poziv sa interfona može biti prosleđen na vaš mobilni telefon ili tablet. Jedino što vam ostaje je da odlučite da li ćete daljinski otvoriti kapiju ili ne.

Sigurnosni sistemi integrisani u sistem pametne kuće

Preko sistema pametne kuće svi sigurnosni sistemi mogu biti objedinjeni na jedno mesto. Možete imati direktan pristup i upravljati sistemom video nadzora, alarmnim sistemom, protivpožarnim ili protivpoplavnim sistemom. Ukoliko imate ugrađen gas sistem za detekciju curenja gasa takođe može biti deo sistema pametne kuće.

Ušteda energije korišćenjem sistema pametne kuće

Uz pomoć sistema pametne kuće može se smanjiti upotreba energije potrebne za grejanje, osvetljenje i samim tim uštedeti finansijska sredstva. Nema potrebe da se podjednako greje svaka prostorija u kući ukoliko se neke veoma retko koriste. Dnevna soba može imati različitu temperaturu od na primer spavaće sobe ukoliko volite da spavate u hladnijem prostoru. Ukoliko je sunčan dan i prisutuna veća količina dnevne svetlosti osvetljenje u kući će prigušiti svetla i optimizovati idealne uslove.

Da li je jednostavno upravljati sistemom pametne kuće?

S obzirom da svakodnevno koristimo smart mobilne telefone može se reći da je svako od nas već dovoljno obučen da upravlja Smart Home sistemom. Potrebno je samo dodatno se upoznati sa mogućnostima i načinom rada aplikacije kojom se kontroliše sistem pametne kuće.