Cloud Serveri

W System Cloud Serveri

FOTO: https://www.cubecomputers.rs/


Šta je Cloud Server?

Sa pojmom Cluod (oblak) susrećemo se sve češće, a možda najčešće u mobilnoj telefoniji. Svi imamo google naloge koje koristimo za skladištenje različitih ličnih podataka – kontakti, fotografije, video zapisi. Takođe, primetili smo da čak i mobilni operateri nude cloud servis u okviru svojih usluga. Ali da li znate šta je to u stvari Cloud?

Računarstvo u oblacima ili Cloud computing predstavlja platformu koja podatke i aplikacije tretira kao usluge umesto kao klasične proizvode, pri čemu se navedena usluga isporučuje preko interneta.

Osnovna prednost korišćenja „oblaka“ za čuvanje podataka je ta što podaci nisu smešteni na jedan uređaj, već se uskladištenim podacima može pristupiti online sa različitih uređaja – smart mobilnih telefona, laptopa, desktop računara ili tableta.

W System Cloud Serveri

Prednosi cloud servisa i zašto je potreban?

Interesantan je  za preduzeća gde se posao obavlja van kancelarije i gde više od jednog zaposlenog ima podatke na istom računaru. Upravo zbog lakše komunikacije i razmene informacija cloud se pokazao kao odlično rešenje. Korišćenjem clauda dobijate celokupnu kancelariju, kancelarija koje je tamo gde ste Vi. U okviru „celokupne kancelarije“, prvenstveno mislimo na Office 365 gde  dobijate – Word, PowerPoint, Excell, Outlook itd. To što će Vam kancelarija biti u cloud-u, omogućava da maksimizujete ulaganja u tehnologiju, a smanjite troškove.

U praksi se često postavlja pitanje sigurnosti ovog servisa, iz tih razloga ćemo odgovoriti na ovo često postavljano pitanje. Svi podaci na cloudu su više nego sigurni! Prvenstveno, provajderi koji nude usluge cloud computing imaju sigurnosne polise, pa i fizičko obezbeđene lokacije na kojima se čuvaju podaci. Gotovo da je nemoguće enkriptovati kodove  kojima su zaštićeni podaci, pa tako i da se desi hakerski upad, podaci ostaju sigurni. Druga bitna stvar je da se backup podataka automatski vrši posle svake unete promene, što nije slučaj kod hosting provajdera gde se backup radi jednom ili dva puta dnevno.

Pre nego što sebe zapitate da li biste koristili cloudu, setite se da novac odavno držite u cloud okruženju (račun banke).