Automatske kapije su moderno rešenje koje pruža udobnost, sigurnost i estetiku. Različite vrste automatskih kapija zadovoljavaju različite potrebe i uslove prostora. Evo pregleda nekoliko tipova automatskih kapija:

  • Klizne Automatske Kapije: Klizne kapije se otvaraju horizontalno duž staze. Ove kapije su efikasne na mestima gde vertikalni prostor nije dovoljan za podizanje kapije. Klizne kapije su pogodne za široke ulaze i prilaze.
  • Krilate Automatske Kapije: Krilate kapije se otvaraju prema unutra ili spolja, slično kao tradicionalna vrata. One su popularne zbog estetike i često se koriste u stambenim i poslovnim okruženjima. Mogu biti dvokrilne ili jednokrilne.
  • Podizne Automatske Kapije: Podizne kapije se otvaraju vertikalno prema gore. Ove kapije su pogodne kada je potrebno maksimizirati prostor ispod kapije. Često se koriste na mestima gde je prostor ograničen.
  • Barijerne Automatske Kapije: Barijerne kapije su dizajnirane za kontrolu saobraćaja i obično se koriste na parkinzima, kontrolnim punktovima ili mestima gde je potrebna brza regulacija pristupa vozilima.
  • Rogozne Automatske Kapije: Rogozne kapije kombinuju roletnu i kapiju. Ove kapije su elegantno rešenje koje omogućava vidljivost i ventilaciju dok pruža sigurnost i kontrolu pristupa.
  • Kombinovane Automatske Kapije: Kombinovane kapije uključuju elemente različitih vrsta automatskih kapija kako bi pružile dodatnu fleksibilnost i funkcionalnost. Na primer, mogu kombinovati klizni i krilni mehanizam.

Svaka vrsta automatske kapije ima svoje prednosti i specifične primene. Odabir odgovarajuće vrste zavisiće od prostora, funkcionalnih zahteva i estetskih preferencija korisnika. Za automatizaciju ovih kapija često se koriste motori, senzori i sistemi za upravljanje koji omogućavaju udobno i sigurno korišćenje.