Odaberi najbolji alarmni sistem, uživaj u bezbrižnosti svog doma ili poslovnog prostora!

Alarmni sistemi predstavljaju zaštitnu metodu koja je sve zastupljenija na našem tržištu. Alarme viđate u zgradama, ispred kuća, prodavnica, banki, zlatara, a posebno kod javnih institucija zbog svoje namene.

Namena alarma je vršenje detekcije nedozvoljenog ulaska u određenu prostoriju, odnosno čuvanje imovine i života. Kombinujući alarmni sistem sa video nadzorom i kontrolom pristupa dostižete maksimalnu sigurnost i kontrolu objekata.

Pozovite nas ako vas zanima ugradnja alarmnih sistema u cilju zaštite objekata i vaših najdražih. Izložite nam vaše ideje i zahteve, a mi ćemo vam vrlo brzo dati našu najbolju ponudu.

Kako rade alarmni sistemi i koje su njegove komponente?

Bez obzira da li su u pitanju alarmi za kuću, zgradu ili drugi objekat princip rada alarmnih sistema uvek je identičan. Alarmni sistemi osiguravaju ulazne tačke koje omogućavaju pristup stanu, kući ili zgradi. To može biti alarm za vrata, alarmi za prozore, ventilacione otvore i druga bitna mesta kao što su sefovi.

Kada se dogodi provala, požar ili neki tehnički problem na snagu stupaju detektori koji registruju navedene uzroke. Nakon toga detektori taj nemili događaj prijavljuju kontrolnoj tabli. Potom se signal modulom za praćenje i dojave upućuje na vaš mobilni telefon ili monitoring centar.

Ono što je važno napomenuti jeste i da usled nestanka struje alarmni sistem nastavlja određen period da radi, kako su alarmni paneli i druge važne komponente opremljene baterijama.

Alarmni sistem čini niz komponenti koje međusobno sarađuju:

● Alarmna centrala

● Šifrator

● Senzori različitih tipova i namena

● Bučne sirene za zvučno uzbunjivanje

● Razni modluli za dojavu i komunikaciju

Pored navedenih komponenti veoma je važno da nakon ugradnje alarmnih sistema postavite znakove obaveštenja (nalepnice) koje vidno pokazuju da objekat poseduje alarmni sistem. Ovaj vid obaveštenja predstavlja zakonsko obeležje koje se mora postaviti u zaštićenom prostoru i oko njega.

Osim toga što je nalepnica neophodna zbog zakonskih propisa ona vrlo često svojim prisustvom odvraća provalnike od svoje zamisli.

Koji senzori i detektori postoje kod alarmnih sistema?

Senzori kreiraju zonu koja je nevidljiva i služe za aktiviranje alarma. Mogu biti postavljeni na vratima, prozorima ili pak delovima nameštaja. Nabrojaćemo koji su sve senzori i detektori uglavnom prisutni na našim prostorima:

● Senzori za detekciju pokreta

● Senzori za detekciju loma stakla

● Senzori za detekciju vode

● Seizmički detektori

● Detektori dima i ugljen-monoksida

● IC Barijere

● Magnetni kontakti

Pored senzora, detektora važno je napomenuti da postoje nezaobilazni modluli za praćenje i dojavu. Neki od najčešće korišćenih su:

● Landline

● GSM

● GPRS

Takođe, pored navedenih fizičkih modula za praćenje i dojave možete koristiti prednosti koje virtuelni „modul” pruža – IP komunikaciju.

Pored navedenih komponenti, alarmni sistem može biti dodatno obogaćen, tj. unapređen dodavanjem kamera za video nadzor i kontrolom pristupa. Na taj način sistem zaštite biće na maksimalnom nivou.

Žični i bežični alarmni sistemi

Kada je u pitanju tehnologija povezivanja alarmnih sistema na raspolaganju su vam dve vrste –  bežični alarmni sistemi i žični alarmni sistemi.

Bežični alarmni sistemi

Ukoliko u vašem domu ili poslovnom prostoru ne postoji mogućnost za provlačenjem kablova onda je za vas idealno rešenje ugradnja bežičnih alarmnih sistema. Osim toga što će zbog manjka kablova instalacija teći jednostavno, enterijer će ostati gotovo netaknut.

Bežični alarmni sistemi će vam omogućiti da imate nadzor sa udaljenosti. Funkcionišu tako što senzor šalje signal ka centrali. Nakon toga centrala analizira poruku i po svojoj proceni vrši alarmiranje kroz notifikacije na mobilnom telefonu ili zvučnim sirenama.

Žični alarmni sistemi

Žične alarmne sisteme karakteriše prvenstveno niža cena od bežičnih alarmnih sistema pa vam može pružiti ozbiljnu uštedu. Ova tehnologija je veoma pouzdana i fleksibilna za proširenja, a posebno je dobra opcija ukoliko se ugradnja žičnih alarmnih sistema izvrši pre izgradnje kuće, zgrade ili drugog objekta.

Osim toga što su povoljniji žični alarmni sistemi nemaju veliku potrebu za održavanje. Dok bežični alarmni sistemi imaju potrebu za zamenu baterija na određen period.

Kao i bežični alarmni sistemi, žični alarmni sistemi mogu korisnika obaveštavati telefonom, GSM ili drugim modulima za dojavu ili preko monitoring centra.

Alarm kao prevencija od uljeza, vatre, vlage, curenja vode, gasa, seizmičkih pokreta i drugih faktora

Alarmni sistemi odličan su vid prevencije od uljeza tako što vam šalju obaveštenja o nedozvoljenim kretanjima u vašem dvorištu, zgradi, prodavnici ili drugim objektima.

Ukoliko su alarmi postavljeni na vidnom mestu, velike su šanse da lopov neće ni probati da uđe neovlašćeno. A ako se ipak odluči na nedozvoljene radnje alarm će ga sigurno detektovati, aktiviraće se senzori i upozoriti vas.

Osim što vas alarmni sistemi mogu zaštiti od uljeza, alarmni sistemi vam mogu pružiti zaštitu od vatre i curenja gasa. U slučaju detekcije vatre ili ugljen monoksida oglasiće se sirena i radnike, ukućane obavestiti o potrebnoj evakuaciji i pomoći da hitne službe pozovete na vreme.

Takođe tu su i fantastični seizmički detektori koji imaju istančano čulo za prepoznavanje različitih frekvencija (lom stakla, bušenje, …). Nakon primećenih prethodnih nedozvoljenih radnji detektor vas odmah obaveštava.

Veoma su korisni i detektori za vodu, vlagu koji kao što i sam naziv kaže otkrivaju izlivanje vode, a samim tim i prisustvo vlage. Pružaju posebnu zaštitu vodenih ulaza, izlaza, prostor u kupatilu ili drugih prostorija podložnih poplavama.

Pored programiranja alarmnih sistema da vas direktno obaveštavaju, možete odraditi povezivanje sa monitoring centrom koji radi 24/7 zbog pravovremene reakcije.

Takođe, alarmni sistemi mogu smanjiti troškove osiguranja za vaš dom ili poslovni prostor. Ali na koji način? Tako što će vam osiguravajuća društva znajući da imate ovaj vid zaštite dati bolje uslove i smanjiti troškove osiguranja.

Daljinsko upravljanje alarmnim sistemima

Da bi daljinsko upravljanje alarmnim sistemimima bilo omogućeno potreban je modul za daljinsko upravljanje koji mora biti kompatibilan sa alarmnim centralama. On se priključuje direktno na matičnu ploču alarmne centrale i nakon toga omogućava vam daljinsko upravljanje.

Osim modula za daljinsko upravljanje na raspolaganju vam je i mogućnost kontrole sa daljinskih lokacija koristeći internet i druge komunikacije.

Daljinsko upravljanje je neophodno obezbediti u slučajevima kada želite da vaš alarmni sistem nadgleda monitoring centar sa svojim timom dispečera 24/7.

Povezivanje alarmnih sistema sa monitoring centrom

Alarmne sisteme možete povezati sa monitoring centrom u kome su dispečeri zaduženi za neprekidno praćenje povezanih alarma. Kako funkcioniše monitoring centar?

Ukoliko dođe do provale, požara i drugih nemilih događaja senzori šalju signal ka alarmnoj centrali koja je smeštena lokalno. Nakon toga moduli za komunikaciju (GSM, GPRS, IP, …) šalju uzbunu monitoring centru koji dalje postupa u skladu sa situacijom.

U zavisnosti od prethodnog dogovora sa monitoring centrom, to može biti upućivanje obaveštenja direktno vama ili pak hitnim službama – policiji, vatrogasnoj službi.

Zahvaljujući besprekornom radu monitoring centra i njihovoj pravovremenoj reakciji vaša imovina biće zaštićena 24/7, 365 dana u godini.

Osim konstantnog praćenja alarmnih sistema, preko monitoringa se vrši i provera ispravnosti alarmnih sistema.

Kombinacija alarmnih sistema i video nadzora

Ukoliko želite da imate maksimalni nivo zaštite, kombinacija alarmnih sistema i video nadzora je pun pogodak. Alarmni sistemi reagovaće na pokušaje provale, dok će video nadzor pružiti važne podatke o kretanju i izgledu provalnika.

Ono što je važno napomenuti jeste da informacije koje video nadzor može da vam pruži mogu da se iskoriste u sudskom postupku.

Alarmni sistemi kao deo smart home sistema

W-System smart home sistemi vam u svom sklopu mogu pružiti mnogo toga. Samo neke od smart home usluga koje vam možemo ponuditi jeste instalacija alarma. Ali po čemu se to razlikuje instalacija smart home alarmnih sistema u odnosu na klasične alarmne sisteme?

U tome što je kontrola alarmnih sistema unapređena. Aktiviranje ili deaktiviranje alarma nećete morati da vršite tradicionalno koristeći numeričku tastaturu, već to možete obaviti koristeći mobilni telefon ili na automatizovan način.

Automatizovan način znači da će vas sistem prepoznati kada stižete u vaš dom i odmah deaktivirati alarm. Dok će ga aktivirati po vašem izlasku iz kuće, tako da nećete morati da razmišljate da li ste ga nakon odlaska uključili.

Najpouzdaniji proizvođači alarmnih sistema u Srbiji

Kada je u pitanju izbor između vrsta alarmnih sistema, prepuštamo vam da na osnovu vaših mogućnosti, potreba i prethodnih okvirnih smernica izaberete onu najadekvatniju.

Međutim, kada je reč o brendovima iz iskustva vam možemo preporučiti one u koje već dugo godina imamo neizmerno poverenje – Paradox alarmi, DSC, Ajax, Dahua i Hikvision alarmni sistemi.

Bilo koji od navedenih top 5 proizvođača da odaberete budite sigurni da će vaša bezbednost biti na najvišem mogućem nivou.